Pozor, klouže to!

Autor: Redakce

Zimní období klade na řidiče zvýšené nároky. Sníh, led, námraza, to jsou faktory, s nimiž prostě musíme počítat. Nejzrádnější jsou změny povrchů, a to především ve městě. Jaké je v takovém počasí brzdná dráha a jak je důležité stáří pneumatik?

Brzdná dráha

Řidiči musí počítat s tím, že na zastavení vozidla potřebují daleko delší brzdnou dráhu. Musí tedy jezdit ještě předvídavěji, ještě více sledovat, po čem jedou, a snížit rychlost. Řidič nemůže na mokré nebo zasněžené vozovce zastavit stejně jako v létě na suchu, musí počítat i chodci.

Jak je to s brzdnou dráhou se můžete podívat na videu:

https://www.youtube.com/watch?v=k7oaw04IKSA

Bezpečná vzdálenost

Zatímco za běžných okolností se doporučuje odstup od vozidla před námi v délce 2 sekund, v zimě je to alespoň dvakrát tolik – tedy 4 sekundy! Brzdná dráha se na sněhu prodlužuje přibližně 5x a na ledu až 10x. Znamená to, že tam, kdy jindy zastavíme na 20 metrech, jich v zimě můžeme klidně potřebovat 100!!!

Pneumatiky

Dezén – Jeho výška je ze zákona minimálně 4 mm. Čím novější pneumatika s vyšším dezénem, tím lepší záběrové vlastnosti a větší kontrola nad vozem.

Stáří – Pneumatika by neměla být starší 4 let, v praxi při správném skladování do 6 let, od data výroby.

Tlak – V zimě se pneumatiky ohřívají, což tlak zvyšuje podstatně pomaleji. Moderní pneumatiky svojí konstrukcí zaručují maximální styčnou plochu s podkladem právě při dodržení správného tlaku.

 

Další články

Co dělat při požáru vozidla?

Projekt Ty to zvládneš ! Velké riziko ohrožení života nebo těžkého zranění v současném dopravním provozu ...